Zwanger!!

 4


 

Op 11 april 2019 zijn de pups van Puck geboren, klik hier om de pupjes te bewonderen!

 

10 april, we zitten bijna bij de bevalling. Het wordt voorbereidingsfase genoemd. De hond gaat graven, hijgen soms niet eten. Puck heeft nog gegeten maar moet heel vaak naar buiten. De pups zullen op haar blaas drukken en dat valt niet mee. We hebben alles klaar staan en in huis is het rustig. Dus nu gaat het er om spannen. Duimen jullie heel hard mee?

Het is 8 april. De voorbereidingen zijn getroffen en heb alles in huis voor een goede bevalling voor Puck. Ze heeft het zwaar nu, wil bijna niet lopen. Heb niet de indruk in huis of ze pijn heeft maar het gewicht wat ze mee moet sjouwen valt niet mee. Temperatuur wordt 2 keer per dag opgenomen om te kijken of we de daling van temperatuur kunnen meemaken en zodoende enig idee hebben hoelang het nog gaat duren. Verder is het rustig. We doen geen gekke dingen blijven ons ding doen. Over 2 dagen zal ik weer wat schrijven.

Het is 6 april, we gaan de laatste week in. Vandaag alles klaarmaken, het kraambed, zeil, warmtelamp en weegschaal testen. Heel veel handdoeken, keukenrollen dettol etc. Hoe dichterbij hoe spannender.Puck weet niet goed meer hoe ze moet liggen en de rondjes blijven nu klein. Over een dag of 2 doe ik weer een update.
 

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.
 

 

 

Het is 30 maart, nog maar 2 weken het wordt steeds spannender. Lopen begint al moeilijker te worden. Haar ogen hangen nu ook door het gewicht wat Puck bij zich draagt. Honger heeft ze nog wel dus buiten is het oppassen dat ze niets snaait. Ik probeer gezonde dingen tussendoor te geven zodat ze een beetje een vol gevoel heeft. Slapen is nu ook steeds meer en de haren op haar buik beginnen uit te vallen. We hebben ook de maten weer opgenomen en ze is echt een stuk dikker geworden. De maten zijn nu voor 85cm en achter 76cm.
 

Het skelet van de pups begint steviger te worden en is nu ook zichtbaar op röntgen foto’s. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. Haar tepels zullen nog meer zwellen, er kan ook al melk uit komen. De pups blijven groeien. Soms heeft 't teefje helemaal geen trek meer in eten omdat haar maag in de verdrukking zit door de hoeveelheid pups. Het is beter meerdere maaltijden verspreid over de dag te geven, dit doen we inmiddels ook. Het is nu makkelijk om de pups te voelen en te zien bewegen. De haren van de pups groeien. Teennagels zijn zichtbaar. Snorharen zijn zichtbaar.

We gaan de 7e week in het is 23 maart 2019. Puck wordt trager in haar gang, van de week de laatste hele lange wandeling van 1,5 uur gemaakt. Rondje boezem van 3 kwartier kan ze nog wel op haar gemak. Spelen doet ze praktisch niet meer. Eten en slapen en natuurlijk is ze weer lekker gegroeid.Wegen doen we niet want dan moeten we haar optillen en dat met haar mooie buikje willen we haar niet aandoen.

 

In deze weeek begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeer 43 dagen te zien op röntgenfoto's. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken.

16 maart 2017, we gaan de 6e week in het gaat ineens hard. Je ziet nu duidelijk aan Puck dat ze zwanger is. We dachten dat ze maar 8 tepels had maar nu zijn al haar tepels zichtbaar en ze heeft gelukkig 10 tepels. Eten, kroelen en slapen.We mogen haar vanaf nu meer voer geven. Het voer wat ze nu krijgt is puppenvoer daar zitten meer eiwitten in en de pups krijgen hetzelfde voer later. De hoeveelheid voer wordt per week opgehoogd met 10%. Ook hebben we als tussendoortje fruit en karnemelk. Dus allemaal goede bouwstoffen voor Puck maar ook voor de pupjes. Ze loopt nog lekker mee. Als we ergens gaan wandelen houden we haar goed in de gaten om alle risico's te voorkomen, bijv. door honden die tijdens spelen op haar willen springen.
Ook hebben we haar maten gemeten. De 1e keer was 12 maart de omvang in het midden 73cm en achter 63cm. Ook vandaag hebben we het gemeten en ze is inmiddels al 3 cm in omvang toegenomen. Volgende keer is het over een week dat we dit doen!
 

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. 
De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling.Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. 
De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen.Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. 
De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

Op 11 maart 2019 zijn we naar dierenkliniek Sleeuwijk geweest en hebben echo laten maken, en ja onze Puck is zwanger. Nu kunnen we gaan plannen. Wat gaan we nog aanschaffen en wat gaan we nog doen de eerstkomende tijd, een zwangerschap van een hond is immers maar 9 weken totaal dus alles moet dan klaar zijn. Ook zal ik proberen om per week iets neer te zetten wat er rond Puck allemaal gebeurd en ook wat er zich in haar lichaam afspeelt want dat is heel wat. Kortom nog genoeg.....Puck is nu 31 dagen zwanger we zitten bijna op de helft....

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken. De kop en romp worden gevormd, tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de pups gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

 

Home